A Šta Je To

...

Vjerni prijatelji, čekajući talenti,
 umorni inžinjeri, odvažni amateri, muzičke grupe, dragi ljudi, dragi komičari, raznosači piica …


Ako nas prati razigrani nemir, radost, tuga ili ponekad humor mučen životom a darivali biste im rado progresivan glas – lagano razvijan sa snažnom pretenzijom da bude vjerno privržen traganju ka sentimentu ali i estetici, onda i malo damarenje u trenu vidimo kao priliku rođenu za nas …
o da … daaa!
… Moguća prilika …
kao romantične melodije zov
toplim lahorom donesen
da probudi osjećaj i vjeru
u prijatnoj harmoniji,
… to je ona sjen’
kad prati ljepotu i patnju,
dugu kao čežnja,
prolaznu kao susret …

A Šta Je To Još?

Kao većina pozitivnih, običnih, malih smrtnika, opijen monstruoznom kreacijom našeg savremenog trenutka, osjećam potrebu da nešto izrazim. U nadi i zahvalnosti da će se sve to bar pokušati previlno shvatiti od strane slučajnih namjernika,
na primjer!
Daleko od zavičaja, nekad dragog minulog rada, žvota i prijatelja koji su nestali spletom meni stranih okolnosti, zaustavljen dahom “veličanstvenih dometa visoke demokratije”, poslednjih godina intenzivnije se bavih pisanjem. Tačnije, pokušajima izražavanja različitih kreacija tragajući za izgubljenim duhovnim mrvicama, kada smo se divili univerzalnim vrijednostima egzistencije: nama uhvaćenoj istini, magičnoj snazi riječi, ponekog djela, razigranoj muzici ili životu dražesnih boja …
A sve je to bilo na dohvat ruke samo ovom “ludaku”…
u onom tamo njima “mraku” ,
iza “gvozdene zavjese”!

Rezultat je multimedijalni kolaž isključivo induividualnog napora, neamnestiranih zabluda i stalnih preispitivanja svega i svačega, kreativne snage ili umjetničkog dometa, ali sa upornim traganjem ka energiji iskreno humanog.

Sada, ako vas ubjedih da ste radi biti uvažen gost dobrodošao u skromni Mali Art Studio ObiDal u tamnim oblacima prekrivenom gradu ponosno nazvan Kalg ili Beog, dočekuje vas više stotina stihova … u pratnji igre boja, razigranih motiva i oblika … ali i nekoliko tekstova na neskromnom putu ka djelu iliti još nerođenom evergrin multimedija stvorenju.
Onako nagomilano, to je “Kalatršma”!
… pa još bilingua!

A Šta Je To…

*Knjiga (zbirka priča, eseja, komedija, stihova, nedovršeno čak!) sa elementima je autobiografije i epizoda iz biografija druge raje, koja bi da zbori o vedrijim temama ali i ponekoj gorkoj suzi.
Dakle, to je priča o biću na ulici, ali i o ličnom poimanju svijeta, života i ljubavi, o prošlim kao i budućim vremenima, o snovima, kadkad i javi, o radosti, nemalo i suzi …

**Desetine pjesama sa melodijama i notnim zapisima-tekstovima koji žele  i lagano približiti život, prijatelje, radosti i tuge sa osnovnom porukom: LJUBAV  … i to na jezicima srpsko-hrvat-bos-crnog i engleski!

***Stotinjak prevoda na engleskom i
francuskom jeziku bliskih exyu muzičkih hitova koji su podnošljivo situirani u svjetskom blještavilu, stidljivo iznose malo drugačiju poetiku na svjetlost meridijana.

****Grafičke sekvence-igra boja, slika i poruka u pozadini stiha samo bi da prate osnovnu impresiju i snagu narativne niti.

Skoro pa samoizdato (ideja, implementacija, programiranje, kodiranje, produkcija, web instalacija, optimizacija…) u formi ove internet predstave radnog naslova “Tihi Zov Daljine” … e evo ga … www.artobidal.in.rs!
Sve je skromno, spremno da otkrije i privuče dublja osjećanja, željno da izazove maglovit sjaj šoubiz naslade i plamen slave, ponegdje tajkunski dizajniran rijaliti.
Jednostavne teksture optimističkiog pogleda u sjeni nezasluženo žude da ugledaju svjetlost dana, sputavajući moć i draž zajedničke igre i pjesme.
Jarko obojeni muzičko poetski putevi kao da obećavaju nježnijoj strani dodir da uspavanoj duši probudi topli sjaj ili … u jecaje bolne da je baci … tamo negdje u dalekom, usamljenom lavirintu.

U najtananijoj sjeni blaženog mira, daleko od javnosti, bilo kog oblika nametanja prokletstva želja oko nas, ovaj amater u Malom Art Studiju ObiDal doživio je već jedinu pravu dragost nagrade za uloženoi trud, izraženu u suzama od smijeha i radosti, do bola – vjetra melodija, ljepote kolorita, topline, a koji bi da pobjegne hladnoj pomami prokletstva što nas mori …
Toliko doživljenog u dragim satisfakcijama ne može stati ni u jedan trezor vlasnika globusa…
Ali , kada srodna duša nekog namjernika zaključi da ono što je pogledao vrijedi da se podijeli sa sličnim zanesenjacima…
Bujrum … !

I, naravno, na kraju ako nama se posreći, dijelićemo bratski gorke mrvice zapadnog čuda, zvanog zasluženi dio kolača, usmjeren jednim okom ka nama.
Pokorno molimo, složićete se i Vi, bez mnogo matematike, jer je dobro sabrano na cpu, iako je nemoguće na polju osjećanja ponuditi onoliko koliko zaslužan očekuje …

… Samo ćeme još biti zamoljeni da težimo ka prosto prigrljenoj art-viziji i neprevaziđenoj, univerzalnoj, radnoj etici … ne više od prosječno humanog lika, duboko svjesnog da je jedan drugi svijet moguć, svijet koji će stvarno razviti i harmonizirati naše potrebe i približiti ovaj mali život prepun ljepota skoro netaknutih, tu oko nas.


To će biti poklon bez cijene
za jedan svemir ljubavi,
za jedan pokušaj iskrene inspiracije,
za jedan gordo podignut znak
koji nosi naše dostojanstvo …
I više, to je ogromna privilegija
i u nama nezaustavljiva moć … !

Uz rizik da i ovaj pokušaj završi
na adresi izgubljenih nada …

Srdačno Vaš
ObiDalZaboravi tugu
Okove u čežnji
Grijehe nek’ odnesu
Kapi gorkog vina…S A M O I M O I Z D A T O
Mali Art Studio
ObiDal
Bg. 2019.

Autor:
Obrad Daljević
(tekst, muzika, slike, prevod,
demo snimci i web dizajn)Zaštita Autorskih Prava
S  O  K  O  J
Organiyacija muzičkih autora Srbije
šifra br. 014923…, 0014856…

© 2023 - 2024 ObiDal . All Rights Reserved....